Konsumentverket tar nu i med hårdhandskarna

Konsumentverket agerar mot oseriös telefonförsäljning
Konsumentverket agerar kraftigare emot oseriös telefonförsäljning

Nyligen började Konsumentverket med en så kallad Varningslista där de listar de värsta företagen som svenska konsumenter bör akta sig för. Tillsammans med Råd och Röns Svarta lista så har konsumenter en hyfsad chans att kontrollera om företag de tänker ingå avtal med är oseriösa.
Det gäller dock att se till att man gör sin research innan man ingår avtalet och inte bara använder listorna för att efteråt konstatera att man blivit lurad.

Med på listan finns två nykomlingar, Svenska Telebolaget och Svenska Elbolaget. Det är i stort sett samma företag, när jag har bett Svenska Telebolaget om ljudfiler så har de skickats till mig från Svenska Elbolaget, så att det rör sig om samma personer bakom de bägge företagen är förefaller uppenbart. Att ljudfilerna sen inte gått att lyssna på är en annan femma men inget som förvånar.

Konsumentverket har mottagit många anmälningar mot de båda företagen på kort tid och när liknande situationer har uppstått tidigare har åtminstone jag känt att myndigheten inte gör tillräckligt mycket tillräckligt snabbt. Det tar för lång tid att få stopp på företagen som bara är ute efter att lura så många kunder på pengar som de bara kan innan det blir för hett om öronen och de går i konkurs eller bara lägger ner sin verksamhet. Men inte förrän de länsat företaget på alla dess tillgångar såklart.
Detta har Konsumentverket nu insett och har därför valt en annan metod.

Via Tingsrätten har Konsumentverket snabbt ansökt om kvarstad, alltså att företagens tillgångar fryses på deras konton och inte kan flyttas vidare. Kronofogden ser sen till att pengarna ligger där de ligger så att när Konsumentverket stämmer företagen för brott mot marknadsföringslagstiftningen, det som vanligtvis kallas för fulsälj, så kan Kronofogden utmäta tillgångarna från företagens konto om de döms till att betala böter och inte betalar dessa böter frivilligt. Tidigare har pengarna redan varit borta och företagen gått i konkurs utan att behöva betala några böter och så har de ansvariga kunna starta nya företag och börja om med att lura människor, framför allt äldre,  på pengar.

Men nu riktar sig Konsumentverket mot de ansvariga individerna såväl som mot företaget och förhoppningsvis innebär denna nya offensiv att oseriösa företag, och de ansvariga individerna, inte kan tjäna pengar lika enkelt som tidigare. Finns där inga pengar att tjäna så finns där snart inga oseriösa företag kvar.

Konsumenter har sällan ångerrätt

Man kan inte alltid ångra sina köp

Att handla på distans ökar för varje år som går. Att göra en beställning hemma från datorn eller köpa något över telefon lockar allt fler svenskar men det är fortfarande så att de flesta köp genomförs i vad som kan kallas affärslokaler.

Konsumenter förefaller överlag ha en stark tilltro till att om de vill ångra sig så går detta bra och att de har rätt till detta. Flera väljer att fortfarande kalla det för ångervecka men detta har för länge sedan utökats till att gälla 14 dagar.

Det enda kruxet är att ångerrätten inte gäller vid köp i affärslokal.

Ångerrätten regleras i Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler och redan namnet på lagen ger en stark fingervisning till vart, när och hur ångerrätten gäller.
1 kapitlet, §1 lyder enligt följande – ”Denna lag innehåller bestämmelser om konsumentskydd vid distansavtal och avtal utanför affärslokaler.”

Ångerrätt gäller inte i butik! Däremot kan säljande företag här erbjuda Öppet Köp men det är frivilligt. Det är väldigt vanligt med Öppet Köp och det fungerar som ångerrätt men villkoren är inte lagstiftade utan får avtalas fritt. Därför skiljer det sig från företag till företag. Ofta krävs till exempel obruten förpackning.

Rovjakt på konsumenter

 

Som konsumentvägledare i Uddevalla får jag varje dag ta del av människors klagomål på företag och tyvärr handlar de ofta om vad som i folkmun kallas bedrägerier. Företaget som konsumenten gjort affärer med har, enligt konsumenten, medvetet undanhållit del av sanningen.
De ljuger om vilka de är, vad det kommer att kosta, lovar att saker ska ”ingå i köpet” eller vara gratis när de i själva verket kostar tusentals kronor över flera år.

De förefaller göra allt för att få konsumenten att skriva på eller tacka ja till något som företaget kan tjäna pengar på.
Att det sen innebär missnöjda kunder tas ingen större hänsyn till, eller?

Om vi använder mobiltelefoni som exempel visar Svenskt Kvalitetsindex att privatkunder hos Telenor och Tre är de mest missnöjda 2015. Cirka 30% av deras kunder har haft anledning att klaga. Nästan var tredje kund! För branschen som helhet är det 25 %, var fjärde kund, som haft anledning att klaga. Anmärkningsvärda siffror får man säga utan att överdriva.

Telenor har gjort något åt saken och avslutat sina samarbeten med flera starkt kritiserade återförsäljare som av konsumenter anklagats för att ”fulsälja”. Detta skedde såklart efter att problemet först uppmärksammats ordentligt i media. Tele2 och Telia har även de avslutat samarbetet med .

Kvar återstår en stor operatör som fortsätter skylla på sina återförsäljare och försvara sig med att de omöjligt kan ha koll på dem alla.
Läs intervjun med Tre gällande oseriös försäljning via återförsäljare

Jag vet åtminstone hur man enkelt och snabbt kan lösa det problemet…

Välkommen till min blogg!

Behöver jag oroa mig för Kronofogden om jag får en bluffaktura, vad gäller om bilmekanikern inte åtgärdat vad jag bad om, kan man lita på telefonförsäljare? Jag har svaren om du har frågorna.

Hur dum kan man vara som låter sig bli lurad kanske du tänker? Vi är ju alla människor som styrs av tillfälliga impulser, önskan om det som gör oss glada och vi agerar inte alltid så smart. Så fungerar nämligen vår hjärna. Vi vill ha snabb belöning och slippa tänka så länge och djupt inför ett beslut. Men min tro är att misstag vi gör kan bli färre och mindre besvärliga om vi förstår mer av vad som gäller och vad konsekvenser kan bli av vårt handlande.

Inte bara pengar kan bli guld värda. Kunskaper kan bli guld värda. Min önskan är att du som läser min blogg ska vara bättre förberedd för ett bra liv där ekonomi blir en möjlighet och inte en kvarnsten om halsen. Där du kan bli smartare och må ännu bättre.

Välkommen till bloggen om konsumenträtt och privatekonomi för din skull!