REA är egentligen rätt så dyrt för konsumenter

Rea är inte alltid så billigt
Rea är inte alltid så billigt

Enligt en stor prisjämförelsesajt så är det billigare att handla hemelektronik nu i februari än under mellandagsrean. 1,7% billigare i snitt kostar varorna nu jämfört med under mellandagsrean när de allra flesta tror att priserna är på årslägsta.

Det i Sverige relativt nya fenomenet Black Friday, den 27 november 2015, är ännu dyrare jämfört med nuvarande priser. 6,1% skiljer sig priserna i snitt vid denna jämförelse.
Varför talar vi då aldrig om februari-rean?
Kan det vara så att branschen gärna vill låta konsumenter tro att det är som billigast när det är REA med stora röda skyltar och köphetsen är som störst och inte när det är rea i februari?
Ja, sannolikt är det så.

Klädbranschen å sin sida har enats om att inte ha rea så ofta som tidigare och Konsumentverket tycker detta är positivt vilket kan förefalla vara märkligt.
I själva verket är det så att klädbranschen haft rea så ofta och lurat sina kunder så många gånger genom att påstå att de har rea men i själva verket inte alls haft det att Konsumentverket tycker det är bra att branschen nu säger att de ska sluta lura konsumenter.
Det vore såklart önskvärt men vågar vi konsumenter lita på att det stämmer? Och luktar det inte lite kartellbildning att enas om att inte ha rea så ofta?

Vad som krävs för att få kalla det rea:

Varorna på rea måste ingå i det ordinarie sortimentet för butiken. Att ta in tillfälliga partier av varor och rea ut dessa är inte tillåtet då konsumenten måste kunna jämföra det ordinarie priset mot reapriset.

Butiken får inte höja priset innan rean för att sedan sänka det igen och kalla det rea.

En produkt på rea ska finnas i så många exemplar att det räcker under kampanjperioden.

Priserna ska vara rejält nedsatta.

 

För många människor finns hos Kronofogden

Många har skulder

I Sverige idag bor det idag ungefär 9,5 miljoner människor. Av dessa är 428 000 registrerade som överskuldsatta hos Kronofogdemyndigheten (KFM).
Det innebär att 1 på 23 i landet har skulder som gått till KFM.

I Västra Götaland, där jag bor, innebär detta alltså framtiden för en elev i varenda skolklass på grundskolan. Någonting måste ändras och det faktum att räntor får vara skyhöga i Sverige samtidigt som det är tillåtet att ta ut ränta på räntan är något som skulle behöva ges en översyn.

Att ha skulder hos KFM är det enda som verkligen ger livstid i Sverige. Skulderna försvinner först när du har betalat dem, inte förr. De kan avskrivas genom en skuldsanering men det personliga lidandet fram tills dess är ändå oerhört. En skuldsanering är inte så enkelt att få men just nu finns tusentals skuldsatta i vårt land som skulle bli beviljade en skuldsanering om de bara sökte, ja säkert tiotusentals personer till och med.

Att 1 på 23 är överskuldsatt är tyvärr också bara toppen av isberget. Inkassobolag samlar på sig skulder skickar inte in dem till KFM om de anser att den skuldsatte ändå inte har några tillgångar betala skulderna med så att 1 på 23 är överskuldsatt är tyvärr bara det som syns i statistiken, i verkligheten är det många fler.

Om du vet med dig att du har problem med din ekonomi så finns det gratis hjälp att få via din kommun. Budget- och skuldrådgivning erbjuds av alla kommuner i Sverige och de kan hjälpa dig att kontakta inkassobolag och KFM.
Vänta inte längre utan kontakta dem direkt om du behöver eller känner någon som gör.