Myndigheter sviker svenska konsumenter

Falska lotter säljs via telefonförsäljning
Falska lotter säljs via telefonförsäljning

Jag har tidigare varnat för Europalotteriet som ringer upp svenska konsumenter och säljer lotter som påstås ge ”garanterad vinst”.

Deras dragningar, som visas på deras hemsida, innehåller flera gånger samma nummer. Vid en dragning förekommer ett och samma nummer över 200 gånger. Enligt företaget innebär det att alla med det vinnande numret delar på den vinsten men detta säger de inget om när kunden köper lotter.
En expert på internetbaserade bedrägerier säger sig vara övertygad att det inte förekommer någon dragning överhuvudtaget utan att numren endast listas för att få besökare till hemsidan att tro att de är seriösa.
De har även agerat under flera andra namn som Europaspelet med flera men tillvägagångssättet är detsamma.

Lotteriinspektionen har polisanmält Europalotteriet då de saknar myndighetens tillstånd att bedriva lotteriverksamhet i Sverige.

Polisen lade direkt ner utredningen och förklarade snabbt att ”det är uppenbart att brottet inte går att utreda då brottet har begåtts utomlands och någon bevisning finns inte tillgänglig.”

Med viss förståelse för att Polisen har svårt att utreda brott utomlands så tycker jag att våra myndigheter så långt har agerat korrekt.

Det som är helt uppåt väggarna galet är att Kronofogdemyndigheten hjälper Europalotteriet att driva in krav för dessa olagliga försäljningar av blufflotter.
Myndigheten säger att de inte får låta bli att skicka ut betalningsförelägganden om företaget som ansökt bara har ett organisationsnummer. Kronofogden hänvisar till att de måste följa lagen.

Tyvärr verkar inte det samma gälla för Europalotteriet.

Titta gärna på programmet Plus och se vad Europalotteriet säger när de blir konfronterade.

Sent ska syndaren vakna!

ID-bedrägeri är många rädda för men ofta helt i ondödan

ID-kapningar sägs drabba omkring 75 000 personer i Sverige varje år och Skatteverket har fått en del kritik för att de låter hantera en ansökan om adressändring för lättvindigt och utan att den som drabbas har möjlighet att skydda sig mot detta. Bedragaren kan då beställa nya bankkort i den drabbades namn och får dessa hemskickade till sig själv, detsamma gäller koderna till korten.
Nu ska det snart bli möjligt för privatpersoner att blockera adressändring via pappersblankett och istället endast vara genomförbart med den betydligt säkrare metoden känd som e-legitimation. Blockeringsmöjligheten ska genomföras under detta år.

Men här finns alltså än en marknad, och har funnits i några år, vilket några företag insett och erbjuder således vad de kallar en försäkring mot ID-kapning.
Förra årets mest anmälda företag till Konsumentverket var Key Code Security (266 anmälningar) och det var just försäljningen av dessa försäkringar som ofta var anledningen till anmälan.

Tillvägagångssättet var enligt anmälarna ofta följande:

Säljaren ringde upp utan att ta hänsyn till huruvida telefonnumret var spärrat för säljsamtal via NIX-registret och förklarade omgående för den som svarade att dennes personnummer ”finns ute på Internet” och att denne därför riskerar att utsättas för ett ID-bedrägeri.

Att offentlighetsprincipen innebär att i stort sett allas personnummer finns tillgängliga var inget som säljaren kände var viktigt att även informera om.

Den uppringde blev ofta skrämd och köp av försäkring mot ID-bedrägeri genomfördes där säljaren började spela in samtalet först efter det att kunden skrämts upp så att det inte skulle finnas med på ljudfilen.

Skrämseltaktiken var inte det enda som Key Code Security använde sig av utan de gav den uppringde en hel uppsättning lögner för att få till ett avtal.
Detta har nu lett till att Konsumentverket stämmer Key Code Security och kräver att såväl företaget som personen bakom företaget (som har stämts av Konsumentverket förr) ska beläggas med straffavgift om fulsäljet fortsätter samt att företaget ska betala 5 miljoner kronor i böter för fulsälj som redan genomförts.

Det låter såklart obehagligt att bli ID-kapad men du kan få väldigt mycket hjälp helt gratis av din kommunala konsumentvägledare och/eller budget- och skuldrådgivare.
Ett bestridande av eventuella fakturor tillsammans med en kopia på din polisanmälan innebär att du inte är betalningsskyldig förrän de som vill ha betalt kan bevisa att det var du som ingick avtalen de vill ha betalt för.
Att köpa en försäkring är oftast pengar i sjön och ger dig endast en falsk trygghet.

Låt dig inte luras av skrämseltaktiken och var normalt försiktig med att lämna ifrån dig dina bankkortsuppgifter till företag du inte känner till så klarar du dig bra.

Påstådda paket från Postnord är virus som låser din dator

Virus som går ut på att komma åt dina pengar

Har du också fått ett, eller flera mail, från vad som ser ut att vara Postnord med information om att du har paket att hämta ut?
Det är ett försök att utpressa dig på pengar! Klickar du på de bifogade länkarna i mailet så låser viruset allt innehåll du har på din dator, dina bilder, ja allt. Du kan inte använda datorn till särskilt mycket mer än att kanske betala det som utpressarna kräver för att låsa upp din dator igen.

Tror du verkligen att de bryr sig om att hjälpa dig efter de väl fått sina pengar?

Det tror inte jag, så har de lyckats lura dig att installera deras virus låt dem inte också lura dig till att betala för att få deras ”hjälp”. Datorn må vara förstörd och dina bilder och annat förlorat men använd pengarna du inte betalar till utpressarna till att köpa en ny dator istället och lär dig av detta så att det inte händer igen.

Bluff med taktik hämtad från Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Kreativ bluff

På senare tid har en del konsumenter hört av sig angående fakturor för en särskild typ av produkter de inte anser sig ha beställt. Det visar sig efter några frågor att de faktiskt har beställt och betalat för produkten en gång men inte accepterat att ingå något löpande abonnemang med månatliga betalningar.

Produkterna i fråga påstås förstora din penis och/eller höja din sexuella prestationsförmåga. Det är naturligtvis inte sant men vad avsändaren förmodligen tror och hoppas är att mottagaren av fakturan inte ska våga göra annat än att betala för att inte låta någon få reda på att de beställt ”penispiller”.

På ungefär samma sätt tänkte en av karaktärerna i filmen Lock, Stock and Two Smoking Barrels från 1998. Den planen sattes aldrig i verket men nu förefaller det alltså som att några har inspirerats och förverkligat den idén.

Det är svårt att spekulera om eventuellt mörkertal bland konsumenterna här så det tänker jag inte försöka mig på jag hoppas verkligen inte någon känner sig tvingad att betala för något de inte har ingått avtal för.

Hur du bestrider en felaktig faktura finner du bland mina tidigare inlägg.

Säg nej till inkasso och Kronofogden om du fått en bluffaktura.

Rechnung, Brief lesen

Är du en av dem som fått en bluffaktura? Flera hundra tusen har drabbats under de senaste åren och det kan såklart kännas obehagligt när det inte på ett resonligt sätt går att diskutera ärendet med företaget som skickat kravet.
De hotar istället med att skicka kravet till inkasso och Kronofogdemyndigheten om du inte betalar. Vad du kanske inte visste är att det är något positivt för dig.

Många som får en bluffaktura uppger att de känner sig oroliga för vad som kan hända och att de bara vill få stopp på det.
Därför är det säkert många som betalar det felaktiga kravet och skickar sina pengar till någon som inte förtjänar dem.

Att ”hamna hos inkasso” är något som många känner obehag inför men vad innebär det egentligen? Inkassobolag har inget offentligt register så som KFM har så att ”hamna hos inkasso” är fel sätt att utrycka det.

Vad händer om du säger till inkassobolaget att du inte tänker betala kravet för att du tycker det är ogrundat då?

Då är det upp till det företag som har tagit hjälp av inkassobolaget att bevisa att kravet är riktigt om någonting mer ska kunna ske. Finns det inga bevis så upphör ofta fakturor och påminnelser att hamna i din brevlåda.
Inkassobolaget vänder sig inte till KFM om du bestrider kravet.

Skulle företaget som hittat på kravet vända sig till KFM så kan du bestrida kravet även här. KFM hanterar inte krav där parterna tvistar om betalningsansvaret utan släpper då detta utan anmärkning för dig och sen är det upp till blufföretaget att antingen stämma dig i Tingsrätt där de behöver bevisa att kravet är riktigt eller så lägger de ner att försöka lura dig och försöker istället lura någon annan som inte vet hur man ska hantera bluffakturor som går till inkasso och Kronofogden.

Det handlar alltså egentligen bara om en uttröttningsprocess blandat med lite skrämseltaktik men där den informerade konsumenten alltid kommer stå som segrare.

Har du drabbats så kan du få goda råd av din kommunala konsumentvägledare, ring din kommunväxel och fråga så finns vägledning och stöd nära till hands.